top of page
Matvareintoleransetest

 

MATVAREINTOLERANSETEST

Ubehag eller symptomer kan være forårsaket av spesifikke matvarer. Har du noen av disse plagene?

  • Hudproblemer som feks uren hud eller kløe

  • Stadig forkjølelser

  • Fordøyelsesplager som feks hard mage, løs mage, luftplager eller vondt i magen

  • Dårlig energi

  • Overvekt eller undervekt

  • Hodepine eller sløvhet

  • Smerter i muskler og ledd

Matvareinntoleransetest viser hvilke matvarer kroppen danner IgG-antistoffer mot. Den tester for 116 matvarer og gir en god indikasjon på hvilke matvarer du reagerer på og i hvilken grad. Du kan ta denne testen på klinikken her og den koster kr. 2.400

Hva er så forskjellen på Allergi (IgE) og Intoleranse (IgG)?
 

Allergi IgE-antistoffer:

  • Gir en rask reaksjon og forårsaker frigjøring av histamin. Gir ofte akutte symptomer som rennende nese, pustebesvær, kløe i munnen, utslett, hvesing i brystet, elveblest m.v.. De aller fleste som har en matallergi vet dette på grunn av klare reaksjoner etter inntak. Kun noen få % av befolkningen lider av ekte matallergier. En IgE-reaksjon omtales som en "ekte" allergireaksjon og det er denne testen som utføres av legen eller hos spesialister.

  • I alvorligere tilfeller kan IgE gi pustebestvær og blodtrykksfall (allergisk sjokk). IgE kan altså gi livstruende reaksjoner. IgE er unik da det har en lang hukommelse. Dersom man ikke er i kontakt med de ting man er allergisk mot og heller ikke de matvarer eller allergener som kan kryssreagere, kan kroppen ”vokse av seg” en allergi.

Intoleranse IgG - antistoffer:

  • IgG kan gi forsinkede reaksjoner fra 2-72 timer etter å ha spist matvaren. IgG reaksjoner virker mer langsomt, og bruker derfor lengre tid på å ”trekke seg tilbake”. Man må derfor holde seg borte fra de reaktive matvarer i minimum 3 til 12 måneder avhengig av hvor kraftig reaksjonen/utslaget er. I tillegg er det viktig å følge opp behandlingen.

  • Kan lagres i vev i hele kroppen og forårsake en mengde symptomer. 

  • Det er ulike reaksjoner på mat og noen av disse reaksjonene blir utløst av Immunglobulin G (IgG). IgG antistoffet er et antistoff mot proteinantigener. Symptomene kan være mange, men årsaken vanskelig å finne, da reaksjonen på matvaren ikke behøver å slå ut før etter flere dager. 

IgG-antistoffer testes vanligvis ikke av det offentlige helsevesenet, de tester IgE-antistoffer.

Allergy UK (den engelske allergiforeningen) har regnet ut at over 45 % av alle mennesker får en matintoleranse i løpet av livet (dette tallet inkluderer ulike typer matintoleranser)

bottom of page